Casa de la Vila

Casa de la Vila

Any de construcció: segle XVI
Estil: Tardo gòtic i renaixentista

La Casa la Vila és una construcció d’època floral, on es troba la Sala del Consell Comunal des de l’any 1583, moment en que l’Olleria va adquirir el privil·legi de terme propi, segregant-se del terme general de la ciutat de Xàtiva.

Arquitectònicament, es tracta d’una de les Cases Comunals Valencianes més antigues d’aquest estil. Combina els estils tardo-gòtic i renaixentista. Posseeix planta rectangular i està estructurada en dos nivells (planta baixa i primer pis). Destaquen la Llotja de la planta baixa, que obri grans arcs a la plaça i al carrer Batle, i els finestrals geminats de la sala. En la façana principal de l’edifici, a la dreta del balcó central, hi ha un rellotge de sol restaurat en 2010. A l’angle del cantó, junt al rellotge, observem una figura de pedra que representa un Atlant. És conegut com “el Gonari” que parla amb “la Gonària” del campanar de la Magdalena, a qui veu de lluny.

En el terme de l’Olleria, es produeix un encreuament de camins i vies pecuàries que expliquen la importància que la ramaderia ha tingut per a la nostra economia tradicional. Així mateix conservem arquitectura relacionada amb aquest tema, com la Llotja de Tractants en els baixos de la Casa de la Vila, controlant el pas que entrava pels carrers de Sant Roc i carrer Batle.

Desde la seua construcció en 1588, fins al 2010 ha sigut la Casa de la Vila . En l’actualitat, alberga la junta de festes de Moros i Cristians.

Adreça: Pl. de la Vila, cantó c/ Batle
Horari de Visites: Sols l’exterior
Telèfon: 96 220 08 66
Correu: cij@ajuntamentdelolleria.org
Web: lolleria.org