Convent de S. Josep i S. Anna

Convent de S. Josep i S. Anna

Any de construcció: 1611
Any de rehabilitació: 1985
Monestir

El convent de San Josep i Santa Ana de l’Olleria, conegut com el convent de les Agustines, és de clausura de l’ordre de les Agustines Descalces, que igual que el Convent de Caputxins, va ser fundat per l’Arquebisbat de Sant Joan de Ribera, qui va faltar abans de la seua inauguració el 26 de juliol de 1611.

En Josep Plà, llavors batle de la Vila, va donar els terreny per edificar el convent, pagà les obres i féu una donació per al manteniment de les religioses.

En 1748 el terratrèmol de Montesa va deixar el convent en estat runós, cosa que va fer que les religioses es traslladaren, fins a l’any 1762 quan de nou van poder tornar.

Durant la guerra civil, el convent va quedar a mans dels milicians, que van furtar i cremar molts llibres i documents. Va ser reconstruït novament entre 1982 i 1985.

El 7 de març de 2009, les tres últimes monges que quedaven al convent van ser integrades al monestir de la Puríssima Concepció i Beata Inés de Beniganim. Des del 19 de juny de 2011, el convent està habitat per monges contemplatives, del “Instituto Servidoras del Señor y de la Vírgen de Matara”. Es dediquen al retir i a l’oració a favor de l’Església i la humanitat.

La relació d’aquest monestir amb el vidre és tan antiga que reberen el Privilegi Reial que les feia propietàries d’un forn de vidre, el qual va ser llogat per a la seua explotació fins el 1671, en que efectuàren la seua venda al mestre vidrier Vicente Sanchis.

La construcció té l’aspecte d’un edifici contemporani. Consta d’una planta baixa i dos pisos, amb sòcol cobert de pedra amb teula àrab. A la planta baixa de la façana principal trobem la porta d’accés, senzilla i adovellada, als seus costats, les finestres de forma simètrica. En les altres dues plantes, les finestres del segon nivell són més petites que les del primer i aquestes últimes, estan protegides amb reixes de forja.

De l’edifici destaca l’església, construïda al segle XIX, amb volta de mig canó, sobre arcs i pilastres. Posseeix una porta principal sense decoració, a excepció de les dovelles. La torre del campanar consta d’un sols cos i un remat, tots dos amb coberta a dues aigües i teixa àrab. També són destacables de l’interior del recinte, un exuberant hort delimitat per una muralla i un acollidor claustre.

Al ser un convent de clausura sols es pot visitar l’església de culte amb el mural de màrtirs valencians, Santa Rita i la Beata Inés, part de l’hort i una sala d’exposicions de relíquies i records del Beat “Pare Ferreres”.

Adreça: Carrer Font Nova, 15
Horari de Visites: De dilluns a divendres 9:30 a 12 i de 15:30 a 18. Dissabte de 9:30 a 12 i de 15:30 a 17:30.
Telèfon: 96 220 07 92