Església de Santa Maria

Església de Santa Maria

Any de construcció : segle XVI
Any de rehabilitació: 1522
Última reforma: 1748
Estil: Gòtic, Renaixentista, Barroc

L’església major de Santa Maria Magdalena està declarada B.I.C, ja que es tracta d’una de les poques esglésies fortificades que es conserven. Està situada al nucli urbà de l’Olleria.

La primitiva, edificada sobre l’antiga mesquita, va ser construïda pels cristians al segle XIII, data en la qual se li dóna permís per a alçar dins del temple parroquial un altar a la Mare de Déu, a més de l’altar major que ja estava dedicat a Santa Maria Magdalena.

Al 1522 va patir un incendi, durant l’assalt de les tropes del virrei contra els agermanats amagats en l’església i, aprofitant la reconstrucció, es va ampliar cap al nord-est, on s’alça la façana principal amb el relleu de la Magdalena reclinada.

Una vegada més, en 1748 va haver de ser reconstruïda i ampliada, després de patir greus conseqüències per part d’una sèrie de terratrèmols. Així, es van introduir nous elements relacionats amb l’època combinant elements de l’estil gòtic i revestiments barrocs.

L’edifici parroquial es presenta com una sola nau amb contraforts, entre els que se situen les capelles laterals cobertes per voltes de creueria. L’estructura de la nau seguix l’anomenat motiu triomfal o travata rítmica, és a dir, columnes parellades que emmarquen un arc central, a la manera dels arcs triomfals de l’antiguitat romana.

Remata l’àtic, construït per un relleu rectangular apaïsat al centre, entre pilastres, amb la imatge de la Santa Magdalena reclinada, flanquejada a cada costat per sengles figures femenines alades com si foren esfinges, i sengles conxes verenes als costats, coincidint verticalment amb les semicolumnes parellades, tot decorat amb florons, motius geometricovegetals en espiral, alguns dels quals finalitzen amb un cap de lleó.

A l’interior de l’església cap destacar el Retaule de l’Altar Major, obra d’incalculable valor que va desaparéixer a la Guerra Civil espanyola i hui és sustituit per una reproducció de l’original. Així com diferents escultures tallades, d’estil renaixentista, datades del segle XVI i que representen els diferents sants patrons de l’Olleria. També es conserven molts elements interessants que s’estan catalogant per crear un museu parroquial.

Es conserva la porta medieval lateral, a la que s’accedix per una escalinata, coneguda com dels Grisons amb les gàrgoles de pedra i la gran cripta oculta.

La torre campanar, fortificada com l’església, es caracteritza per les seues campanes, amb gran valor patrimonial, que van ser foses al segle XVIII.

El conjunt de l’església parroquial i el campanar va ser declarat monument històric artístic l’any 1982.

Adreça: Carrer l’Església, 17A
Horari de Visites: En horari de missa
Telèfon: 96 220 09 36