Làpida Romana

Làpida Romana

Any de construcció: Segle I a.C.
Origen: Romà

La via romana que entrebesava el territori valencià era la Via Hercúlia, posteriorment denominada Via Augusta en homenatge al primer emperador. Es creu que al terme de l’Olleria passava una bifurcació o via secundaria que unia el poblat romà de l’Olleria amb la Via Augusta.

La inscripció epigràfica trobada a la partida dels “Casals”, posteriorment col·locada en el cantó del carrer Batle i carrer Sant Roc, és de pedra calcària d’uns 18 cm. d’alt i 58 cm. d’ample. A l’estar encastada en la paret desconeguem la seua grossor, la forma i el tipus.

La lletra de la línea superior fa uns 5 cm. d’altura i 4,5 cm. les de la línea inferior; dues línies estan emmarcades per un rectangle.

El text diu el següent:

L. FVRIVS. MVRRVS. FVRIA. L. F. MVRRANA. V.A. XIV

La seva traducció es: “Lucio Furio Murro, Furia Murrana filla de Lucio, va viure catorze anys”.

Es tracta d’un epígraf sepulcral que Lucio Furrio Murro, ciutadà romà, dedica a la seva filla morta als 14 anys. Els cognoms Murranus i Murrus s’atribueixen a famílies romanes amb tallers de terrisseria, el que fa pensar que va haver-hi tallers en el terme de l’Olleria. La fabricació de les “olles”, donà el nom a l’Olleria. Per la forma i expressió del text, podem deduir que la làpida fou realitzada aproximadament al segle I abans de Crist, al principi de l’Imperi Romà.

Adreça: Carrer Sant Roc, 1